Wanneer recht op vergoeding bij vertraging?

Het kan altijd voorkomen dat je vlucht vertraging heeft. Dat is natuurlijk altijd balen, maar soms geeft de luchtvaartmaatschappij een soort schadevergoeding voor de opgelopen vertraging.

Wanneer?

Als je aankomstvertraging meer dan 3 uur is dan heb je recht op een vergoeding die afhankelijk is van de afstand (in km) en het verschil in aankomsttijd (in uren). Kijk dus niet naar hoeveel uurtjes je hebt gewacht voordat je het vliegtuig in kon stappen, maar hoeveel uur later je bent aangekomen op je bestemming.

Niet altijd een vergoeding

Het gaat om een regeling van de Europese Unie. Je hebt normaal gesproken recht als je van of naar een Europees land vliegt. Maar als je maatschappij niet Europees is of niet in Europa gevestigd is, kan je alleen een vergoeding krijgen als je vanuit een Europees land vertrekt.

Ook bij overmacht heb je geen recht op een vergoeding. Je kunt hierbij denken aan het weer of een staking. Daar kan de luchtvaartmaatschappij zelf niks aan doen. Probeer toch altijd een verzoek in te dienen, want de buitengewone omstandigheden staan altijd ter discussie. In dit geval geldt: Niet geschoten is altijd mis.

Vergoeding

  • Bij minder dan 1500 km heb je recht op €250,-
  • Bij 1500 km tot 2500 km heb je recht op €400,-
  • Bij meer dan 3500 km heb je recht op €600,-

Wanneer recht op vergoeding bij vertraging? 2

Tips

  • Vraag altijd bij de luchtvaartmaatschappij na wat de reden was voor de vertraging.
  • Bewaar altijd je boekingsbevestiging (zo heb je altijd bewijsJ)
  • Bewaar altijd je boardingticket (zo heb je altijd bewijs J)
  • Word je claim afgewezen dan kun je altijd een klacht indienen bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Zij onderzoeken dan verder op je recht hebt op een vergoeding.

Wist jij al dat je een vergoeding kan krijgen bij een vertraging?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *