Van Oum Khaltoum naar Kim Kardashian

In de jaren 60 was zangeres Oum Khaltoum hét stijlicoon in de Arabische wereld. Tegenwoordig is Kim Kardashian voor veel vrouwen een voorbeeld. Ze kreeg de aandacht door haar contourtechnieken, zandloper figuur en haar shiny hair. Het ideaalbeeld was in de tijd van Oum Khaltoum compleet anders. Wat is er nou eigenlijk veranderd?

 

Egyptische diva

oum-khaltoum

Met rood getinte lippen en neutrale make-up veroverde Oum Khaltoum de harten van de vrouwen in de Arabische wereld. Zij staat nog steeds bekend om haar grote zonnebrillen. Je kunt de stijl van Oum Khaltoum typeren als een chique 60-look; de eyecat bril, lange oorbellen, opgestoken kapsel en een elegante sjaal om het haar geslagen. Ze gebruikte overigens ook een sjaaltje op het podium om sierlijke handbewegingen mee te maken. De Egyptische diva droeg lange, gesloten jurken met motieven die ze opfleurde met heel veel jewelry. Oum Khaltoum liet zien dat je classy kan zijn zonder skin te tonen.

Kim Kardashian

kim-k

In tegenstelling tot Oum Khaltoum pakt Kim Kardashian uit met haar make-up; fake eyelashes, sprekende ogen, nude lips en een glow door het contouren en highlighten. Zij heeft haar zwarte haren los of strak naar achter gekamd. Vrouwen over de hele wereld proberen op haar te lijken door haar make-up technieken toe te passen. Of YouTube zijn er vele make-up tutorials te vinden van haar look. Kim Kardashian staat ook bekend om haar zandloper figuur: dunne taille, big boobs and ass. Nog steeds vragen mensen zich af of haar lichaam real is. Only Kim knows. Door Kim Kardashian gebruiken veel vrouwen een waisttrainer om hun taille zo dun mogelijk te krijgen. Resultaat krijg je zeker, maar gezond is het niet.

Less is more

Back in the days hielden de vrouwen het bij kohl (spreek uit: khoul). Geen extreme

make-up, maar donker omlijnde ogen. Het motto was: Gfiyef oe driyef (keep it simple). Voor deze vrouwen was less is more. These days.. not so much. Er wordt uitgepakt met fake eyelashes, smokey eyes en een dikke winged eyeliner.

Ook de oogkleur is (soms) nep. De donkere ogen worden gecamoufleerd met blauwe of groene kleurlezen. Een goed voorbeeld is zangeres Haifa Wehbe.

The bigger, the better

fullsizerender1

Het enige waar vroeger de focus op werd gelegd waren de lippen. Ze gebruikten hiervoor de groene lipstick bousse oe matkhafsh (zoen en wees niet bang). De groene kleur veranderde in een rode tint nadat hij op de lippen werd aangebracht. Ook de bruine lipsticks waren vroeger helemaal hot. Om de lippen te accentueren werd er een lipliner aangebracht. In dat opzicht is er weinig veranderd. Al worden er wel trucjes gebruikt om de lippen groter te laten lijken en is de groene lipstick ingeruild voor een MAC lipstick. Zo wordt onder andere lipliner om de echte liplijn heen getekend, worden matte lipsticks gebruikt en wordt er zelfs een lipplumper gebruikt. Deze trend is te danken aan het zusje van Kim Kardashian; Kylie Jenner. 

Van wit naar donker

Kijk naar de trouwfoto’s van je moeder en tante en je ziet witte gezichten, rode wangen, en knalrode lippen. Hedendaags is een witte huid not done. Er zijn talloze manieren om de huid een bruine gloed te geven; zonnebank, zelfbruiner en als dat allemaal niet lukt dan is er nog foundation of bronzer. Fake it till you make it. Om het gezicht de perfecte shape te geven, wordt er op los gecontourd. Alles voor de strakke jukbeenderen. Om ze nog een klein beetje meer te laten opvallen, wordt er een blush in aardtinten aangebracht.

Embrace your curls

Het ideaalbeeld was lange geföhnde haren. Soms werd er henna in het haar gedaan om een mooie gloed te krijgen. De vrouwen wilden hun haar, net zoals hun make-up, simpel houden. Haren werden los gedragen of hoog opgestoken net zoals Oum Khaltoum.

In tegenstelling tot vroeger worden krullen steeds meer gewaardeerd. De donkere haren worden steeds verruild voor blonde lokken. Daarnaast proberen vrouwen steeds voller haar te krijgen. Hoe meer volume, hoe beter. Zelfs vrouwen met stijl haar gaan in de weer met een krultang om een volle bos krullen te creëren, zelfs Kim Kardashian.

Be yourself

Het schoonheidsideaal is veranderd van een bescheiden look naar een opvallende verschijning. Ondanks het feit dat er een bepaald schoonheidsideaal is, betekent het niet dat je deze perse moet opvolgen. Het is geen must om met iedere trend mee te gaan. Kies een look die bij jou als persoon past. It’s better to be yourself than to act like a stranger. 

One thought on “Van Oum Khaltoum naar Kim Kardashian

  1. Seks sells en daarmee krijg je ook de meeste aandacht. En dat is wat tegenwoordig het grootste probleem is, iedereen wil zoveel mogelijk de aandacht op zich vestigen. Hoe doe je dat? Door zoveel aan je ljf toe te voegen ipv je eigen schoonheid te benadrukken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *