Reisverslag Ilha do Sal (Kaapverdië) – Deel 2

Strand Santa Maria Kaapverdië

Dat Kaapverdië (of Cabo Verde) het land van ‘no stress’ is, kon eerder kon je al in het eerste deel van mijn reisverslag lezen (lees hier). Ik reisde het eiland Ilha do Sal, ook wel Sal, rond. Ondanks dat het eiland klein is, valt er genoeg te zien en te doen.

Het toeristendeel is in het meest zuidelijke deel van het eiland, waar ook Santa Maria is. Daar kun je wateractiviteiten doen zoals (kite)surfen, snorkelen en duiken. Er zijn genoeg activiteiten en bezienswaardigheden die je ook op het droge kunt doen. In het noorden van het eiland.

Murdeira

Mijn tour startte bij het toeristenstadje Murdeira. Het stadje was ooit de verblijfplaats voor plaatselijke vissers, maar het stadje is nu overgenomen door toeristen. Nu is het een toeristencomplex en zijn de locals er bijna niet meer te vinden. De huisjes die er staan, lijken precies op Europese huisjes met kleine schuine daken. In Palmeira heb je een prachtige strand waar je eigenlijk ook best wel goed wateractiviteiten kunt doen. Verder valt er vrij weinig te doen. Op naar Espargos!

Espargos

Espargos Sal

Espargos, de hoofdstad van het eiland, is werkelijk waar indrukwekkend. Espargos is totaal niet toeristisch en dat maakt het ideaal om te kijken hoe het dagelijkse leven van de Kaapverdianen er aan toe gaat. Ondanks dat het niet toeristisch is, is Espargos, naast Santa Maria, het meest ontwikkeld. Het is heerlijk om er rond te lopen. Het is best rustig op straat. Hier en daar zie je een kindje met een rugtas onderweg naar school. Supermarkten zijn hier zeldzaam. Je hebt hier buurtwinkel. Je frisdrank, olie, suiker en meel haalde je niet bij een supermarkt, maar gewoon bij een winkeltje in je straat.

De huizen in Espargos hebben platte daken en ieder huis heeft een ander vrolijk kleurtje. Van zacht geel tot babyblauw. Je wordt er meteen vrolijk door. Zelfs de kerk heeft een lief blauw kleurtje.

Espargos

In Espargos zijn genoeg tentjes waar je een drankje kan doen of een hapje kan eten. Zeker doen!

Palmeira

Palmeira

Het volgende stadje dat op de planning stond, is Palmeira. Waar je in Espargos en Santa Maria eigenlijk geen armoede ziet, is het in Palmeira toch wat meer zichtbaar. De verkopers proberen je hier dan ook wanhopig wat te verkopen. ”I need to feed my kids.” Dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Als je van plan bent om naar Kaapverdië te gaan, raad ik je aan om potloden, pennen en schriften mee te nemen voor de kinderen.

Vissersbootjes Palmeira

Palmeira is trouwens echt een vissersstadje. Er zijn eindeloos veel vissersbootjes te zien. Behalve rondlopen door de prachtige kleurrijke straten valt er eigenlijk vrij weinig te doen. Er zijn ook maar een handjevol winkeltjes die eigenlijk hetzelfde verkopen als de winkels in Santa Maria. Goedkoper, dat wel.

Buracona

Na de keiharde confrontatie met de armoede, gingen we door naar Buracona. Een plaatsje dat midden in de woestijn ligt. In deze woestijn is bij mooi weer ook een fata morgana te zien. Helaas voor mij was het weer precies deze dag onstuimig.

blue eye sal

De weg naar Buracona is zo hobbelig dat ik spontaan aan de woestijn safari in Dubai moest denken. Een klein beetje misselijk kwam ik in Buracona aan. Je kunt hier het blauwe oog (olho azul). Als het mooi weer is, kun je in een krater het ‘blauwe oog’ zien. Dat komt door de reflectie van de zon. Helaas zat het weer niet mee en was er geen ‘blue eye’, maar een ‘black eye’.

Buracona

Bij mooi weer kun je naast het blauwe oog trouwens ook zwemmen! Het water was op deze dag iets te wild om er in te zwemmen. De golven waren zo wild dat ze bijna de rotsen bereikten.

Pedra de Lume

Pedra de lume

De laatste stop was Pedra de Lume. Hier keek ik zo erg naar uit. Pedra de Luma staat bekend om haar zoutmijnen. Er wordt hier dan ook al jaren zout gewonnen en het zout geldt als belangrijkste exportproduct. Maar dat is niet het belangrijkste. Hier ligt namelijk ook een vulkaankrater en het water in deze vulkaankrater heeft een zoutgehalte dat bijna even hoog is als het zoutgehalte van de dode zee. Je kunt hier dus gewoon drijven! Het water is ook heerlijk warm waardoor je er niet meer uit wil. Pas wel op voor je ogen, want anders kan je 10 minuten je ogen niet openen. Dat vergat ik even en daarom bekeek ik 10 minuten de wereld met maar één oog. En prikken dat het deed! Pfff..

In de buurt van Pedra de Lume kun je Baia da Parda vinden. Hier kun je vanaf een veilige afstand haaien bekijken! Heel indrukwekkend.

xxSanae

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *