Reisverslag Ilha do Sal (Kaapverdië) – Deel 1

 

Kaapverdië, ook wel Cabo Verde, is een land dat bestaat uit 10 eilanden waarvan er 9 bewoond zijn. De eilanden liggen voor de westkust van Afrika. Kaapverdië is ongeveer 7 uur vliegen en het tropische klimaat maakt het land tot een ideale winter- én zomerbestemming. Ik heb afgelopen maand van de Kaapverdische winterzon mogen genieten op het eiland Ilha do Sal. 

Ilha do Sal (afgekort: Sal) is het meest toeristische eiland van Kaapverdië, gevolgd door het eiland Boa Vista. De hoofdstad van Sal is Espargos, een stadje dat precies in het midden van het eiland ligt. Sal is absoluut niet groot, want de lengte van het eiland is 30km. Om maar over de breedte van het eiland te zwijgen. Binnen een dag kan je dan ook het hele eiland zien.

winterzon in Kaapverdië

Terwijl het in Nederland ijskoud was, genoot ik van het warme weer en een strak blauwe lucht. Het was iedere dag minimaal 30 graden. Dat je noem je nog eens genieten. De meeste hotels zitten in de buurt van de meest toeristische stad (en strand) van Sal, namelijk Santa Maria. Je kunt een stranddag makkelijk koppelen aan het winkelen. Houd er rekening mee dat bijna alles import is en de prijzen daarom ook erg hoog (kunnen) liggen.

Strand Santa Maria Kaapverdië

Hoewel het resort waar ik zat een privéstrand had, vond ik het niet fijn om daar de hele dag te blijven. Niets voor mij. Ik ging liever naar het strand van Santa Maria om daarna heerlijk in Santa Maria rond te lopen. Zo nu en dan zie ik iemand met een mega grote vis over zijn schouder. De vangst van de dag.

Gekleurde huisjes Santa Maria 2

gekleurde huisjes Santa Maria

Om de zoveel tijd werd ik gestopt door iemand die een praatje kwam maken. Niet om iets te verkopen, maar gewoon om me welkom te heten. De gekleurde huisjes in Santa Maria maakten me blij en ik struinde alle winkels af. Het aanbod was bijna in alle winkels hetzelfde; stoffen tassen, sjaalen, fleurige jurken, armbandjes, en heel veel uit hout gesneden beeldjes. Voornamelijk schildpadden, dat schijnt het symbool te zijn van het eiland.

Winkeltje Santa Maria no stress

Het motto van de Kaapverdianen is: no stress. En iedereen leeft het motto na. Zelfs winkeltjes heten ‘no stress‘.  Er bestaat geen haast. Geen wonder dat het symbool van het eiland een schildpad is! Als je iets bestelt, kan het dus wel wat langer duren dan je misschien gewend bent. Maar hey, wat maakt dat uit! Iedereen was zo relaxt dat ik binnen no time ook hun motto overnam. No stress. 

Wat er nog meer te doen valt op Sal, mijn ervaring in andere steden van het eiland en mijn visie op de armoede in Kaapverdië zal ik in deel 2 van mijn reisverslag met jullie delen.

xxSanae

 

5 thoughts on “Reisverslag Ilha do Sal (Kaapverdië) – Deel 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *